VIS:Gebakken Zalm met Venkelpuree. en Kruidenjus

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, 

Ingrediënten

  • 600 gr venkelknollen, in reepjes
  • 3 eetl olijfolie
  • 1 dl groente of kippenbouillon
  • 1 tl fijngesneden oregano
  • zout en peper
  • 3 eetl fijngesneden peterselie
  • 100 gr boter
  • 1/2 citroen, het sap
  • 1 lenteuitje heel fijn gesneden
  • 1 eetl dragon en peterselie heel fijngesneden voor de jus
  • 4 stukken zalmfilets

Bereiden

Bak de venkel 4 min in 1 eetl olijfolie. 

Schenk de bouillon erbij, voeg de oregano toe en laat de venkel in 10 min gaar koken. 

Laat de venkel uitlekken en pureer het met de staafmix samen met 2 eetl olijfolie. 

Breng op smaak met zout en peper en peterselie. 

Smelt 75 gr boter in een pannetje en laat onder goed roeren goudgeel kleuren. 

Voeg citroensap en de lente-ui toe en breng op smaak met zout, peper en de fijngesneden kruiden. 

Bestrooi de stukken zalm met zout en bak ze elke kant 1 1/2 min in 25 gr boter. 

Serveer de zalm met kruidenjus en de venkelpuree.

Recept van Margo

Soep van Alison Courgette en groene Curry

Astrid Ruigrok

Astrid Ruigrok

Spinazierolletjes van José
Voor 2 personen:
1 kg spinazie
Pijnboompitten
3 tenen knoflook
Tomatenpuree
Verse lasagnebladen
Peper
Zout
Geraspte oude kaas
Bechamel saus
Basilicum blaadjes 10
3 ons rundergehakt

Rooster de pijnboompitten in een droge hapjes pan.
Doe als ze licht bruin zien een scheut olie bij in de pan.
Als de olie heet is de gehakt rullen en de fijn gesneden knoflook toevoegen.
Roerbak de gewassen spinazie even mee.
Peper en zout toevoegen.
Doe in een ovenschaal de tomatenpuree met wat peper en zout.
Doe op de lasagnebladen een schep spinaziemengsel en maak een rolletje ongeveer 4 cm dik.
Leg deze in de ovenschaal op de tomatenpuree.
Ongeveer 3 rolletjes per persoon.
Schenk de bechamel saus erover.
Basilicumblaadjes erover verdelen en afdekken met de geraspte kaas.
35 minuten in een voorverwarmde oven 200°c.
5 minuten laten rusten voor het opscheppen.
Eet smakelijk.

Astrid Ruigrok

Astrid Ruigrok

Ina Koelman

150 gram broccoli of 1 knolvenkel

1 courgette

50 gram pijnboompitten

1 pak Koopmans hartige taart

100 gram geraspte oude kaas

4 eieren

2 dl slankroom

3 eetlepels pesto

zout, peper

bereiding/afwerking: 25 min.

oventijd: ca. 45 min.

bevat p.p.: 3445 kJ/830 kcal.

27 g eiwit, 67 g vet, 30 g koolh. 

Broccoli-courgettetaart met pijnboompitten of

Knolvenkel-courgettetaart met pijnboompitten

Bereiding:

Verdeel de schoongemaakte broccoli in kleine roosjes, verwijder de schil van de stelen en snijd de stelen in plakjes. (of: snijd de knolvenkel in dunne schijven). Snijd de courgette in plakjes. Kook de groenten in ruim kokend water in ca. 3 minuten beetgaar; laat ze goed uitlekken in een vergiet.

·         Verwarm de oven voor op 200 gr.C. Vet een taartvorm of springvorm (ca. 24cm) in.

·         Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin; laat ze op een bord afkoelen.

·         Bereid deeg volgens beschrijving pak en maak er na een half uur in de koelkast een grote ronde lap van; bedek bakvorm hiermee, prik gaatjes in bodem en strooi 1/3 van de kaas erover

·         Verdeel de courgette en broccoli over het deeg. Strooi hier weer 1/3 van de kaas en de helft van de pijnboompitten over

·         Klop de eieren los met de room en de pesto en voeg naar smaak zout en peper toe

·         Schenk het eimengsel over de vulling en bestrijk ook de deegrand met het eimengsel. Strooi er de rest van de kaas en de pijnboompitten over.

Afwerking:

Bak de taart, op een rooster in het midden van de oven, in ca. 45 minuten bruin en gaar. Snijd de taart in punten.

Lekker met een salade

Hele lekkere saus voor pasta: van Yvette


Ong. pondje snoeptomaatjes
Ui, 2 teenjes knoflook, olijfolie, lekker laten bakken tot de tomaatjes knappen en het geheel vochtig wordt. Zout en kruiden erbij, handje verse basilicum, 120 gr geroosterde pijnboompitjes en ong. 4 of 5 zongedroogde tomaatjes.
Alles met de staafmixer en als laatste strooide ik er wat Italiaanse kruiden overheen.
Werkelijk verrukkelijk!
😜

Aardappel/gourgette rondjes van Jose


Rasp 1 courgette en drie middelgrote aardappels
Voeg 3 geklutste eieren toe.
Peper, zout en geraspte oude kaas 1 ons.
Bak in de koekenpan of op de scottelbraai door met twee lepels een rond koekje te maken aan beide kanten bruin en gaar.

Spitskool salade van Ina Koelman

Ingrediënten

500 gram spitskool (fijn geschaafd)

100 gram wortelen (julienne gesneden)

1 uitgeperste limoen

Rozijnen naar smaak

Yoghurt mayonaise

Eetlepel appelazijn of wijnazijn

Theelepel suiker

Walnoten om eroverheen te strooien

Meng alle ingrediënten en strooi op het bord de walnoten erover

Eet smakelijk!   

Pasta met snijbiet

1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1 bos snijbieten, in stukjes gesneden
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 snufje zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel citroensap, of naar smaak
  • 20 gr geraspte Parmezaanse kaas, of naar smaak

Vul een grote pan met licht gezouten water en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de spaghetti toe zodra het water kookt en breng het water terug aan de kook. Kook de pasta zonder deksel op de pan, roer af en toe, tot de pasta al dente is, ongeveer 8 minuten. Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet in de gootsteen.

Verhit ondertussen de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, ong. 1 minuut. Voeg de snijbiet toe. Roerbak tot de stengels van de snijbieten zacht zijn. Voeg een beetje kokend water van de pasta toe om de snijbieten met de deksel op de pan te stomen.

Roer de hete spaghetti en de kappertjes door de snijbieten. Breng op smaak met zout en zwarte peper en besprenkel met citroensap indien gewenst. Bestrooi met Parmezaanse kaas om te serveren.

Hoe maak ik Courgettecake?

250 gram courgette, gewassen en fijngeraspt

3 eieren

130 gram suiker

van 1 limoen geraspte limoenschil

1 cm verse gember, geschild en geraspt

2 theelepels bakpoeder

mespunt zout

200 gram bloem

150 ml zonnebloemolie

- Verwarm de oven tot 180 graden celsius. Vet een springvorm met 25 cm doorsnee in en bestuif met bloem.

- Klop de eieren 10 minuten in een keukenmachine op met de suiker, limoenschil en gember.

- Meng ondertussen de bloem met het zout en het bakpoeder.

- Giet de olie bij de eieren, terwijl de keukenmachine blijft draaien.

- Roer de courgette door de eieren en daarna de bloem.

- Doe het deeg in de bakvorm en bak de cake gaar in 45-60 minuten.


Elektrische oven: 180 °C,